filmhuisdidam-logo
frontpage image frontpage image frontpage image

OVER ONS


Het filmhuis te Dieren bestaat sinds 1986 en wordt gerund door vrijwilligers.

Er worden uit idealisme bijzondere en kunstzinnige films vertoond. De films worden vertoond in de filmzaal van Theothorne in Dieren. De zaal heeft ruim 200 stoelen.

Filmprogramma

Voor het filmprogramma wordt gezocht naar de juiste mix in type, artistieke kwaliteit en land van herkomst van de film. Op die manier proberen wij een gevarieerd filmaanbod samen te stellen voor een zo groot mogelijk “filmhuispubliek”.
De Nederlandse film heeft hierbij een streepje voor.

Filmavond

Zondagavond en dinsdagavond zijn de vaste filmavonden. Bij bijzondere gelegenheden wordt hier van afgeweken. Zie voor details de Agenda.

Vriend van Filmhuis Dieren

Vrienden dragen het Filmhuis Dieren een warm hart toe en maken het mogelijk de noodzakelijke investeringen te doen. Word ook Vriend: met uw financiële bijdrage steunt u het Filmhuis! De prijs van de Vriendenpas is € 25. Hiermee:

- Steunt u het Filmhuis
- Ontvangt u per film € 2 korting op de reguliere entreeprijs van € 8 (jongeren tot 16 jaar € 5)
- Ontvangt u € 1 korting op iedere voorstelling van Rhederart (voor het aanbod zie www.rhederart.nl) 

Wilt u ook Vriend worden, stuur dan een mailtje naar filmhuisdieren@gmail.com

Een schenking aan het Filmhuis Dieren

Filmhuis Dieren - door de belastingdienst erkend als ANBI (algemeen nut bevorderende instelling) Cultureel- heeft voor u mogelijk een schenkingsvoordeel. Een schenking mag van het inkomen afgetrokken worden, met belastingvoordeel als gevolg. Bij een culturele ANBI zelfs tot 125%, een schenking van € 100,- kan dan als € 125,- worden afgetrokken. Er is een drempel alvorens schenkingen kunnen worden afgetrokken. Wilt u hier meer informatie over, dan kunt u die aanvragen via het contactformulier op deze website. Onze ANBI gegevens kunt u vinden via www.belastingdienst.nl/; zoeken op ANBI.

Techniek

Ruim 25 jaar draaide het Filmhuis Dieren celluloid films, eerst op een 16 mm en later op een 35 mm projector. Vanaf medio 2012 zijn in Nederland echter geen celluloid films meer verkrijgbaar. Voortaan worden films alleen nog op harddisk aangeleverd.
In Nederland draaien sinds juli 2012 vrijwel alle bioscopen digitaal. Daar mee loopt Nederland wereldwijd voorop. Ook Filmhuis Dieren is nu zo ver. Vanaf nu geen geratel van de projector meer in de filmcabine. Geen gekke geluidjes of strepen meer die verraden dat er een nieuwe akte start of dat er misschien iets mis gaat. Filmtapes hoeven niet meer geplakt of gedemonteerd te worden.
Voor u als bezoeker is vooral het haarscherpe beeld en heldere geluid een geweldige vooruitgang.